Menjava oken

Menjava oken v našem domu mora biti premišljena in zelo dobro načrtovana poteza. Pred samo menjavo moramo jasno vedeti, zakaj jih želimo zamenjati in kaj pričakujemo od novih oken - bodi si zmanjšano porabo energije za ogrevanje, večjo tesnilnost in preprečevanje prepiha, morda celo zmanjšanje vlage v bivalnih prostorih.

Slika: Freepik.cok

In čeprav so prav funkcije in specifikacije okna najbolj pomembne moramo razmisliti tudi na obliko. Ali si želimo enokrilna ali dvokrilna, kakšen material, kakšno barvo?

Za vas smo pripravili koristen članek z nasveti, kdaj začeti razmišljati o menjavi oken in na kaj biti pozorni pri izbiri, ter kateri material je pravi za vaš dom.

Najbolj pomembno vprašanje je - Kdaj menjati okna?

Okna so primerna za zamenjavo takrat, ko čutimo prepih, če nam v prostor začne vdirati voda, ker slabo tesnijo, okovja težko odpiramo in zapiramo ali pa jih želimo zamenjati zaradi prevelike energetske izgube.

Kako se lotiti zamenjave oken?

Najprej se je potrebno odločiti kakšna okna želite vgraditi. Ali so to PVC okna, Lesena ali ALU okna? Morda pa celo PVC okna v obliki lesa? Kliknite spodaj na tip materiala, ki ga želite in izvedite kakšne so njegove prednosti in slabosti.

Vgradnja oken

Največ težav nastane prav pri montaži oken, zato moramo biti nanjo zelo pozorni. Namreč če okna niso pravilno vgrajena, so lahko po karakteristikah tudi najboljša, ne bodo opravljale svoje funkcije. Poskrbeti je treba zapravilno tesnjenje stika oziroma rege med konstrukcijo in okvirjem steno.