Montaža oken

Vsa okna, ki jih lahko kupimo dandanes na tržišču so visokokakovostna in energijsko varčna in nam tako zraven dobre energijske varčnosti prinašajo še druge bonitete, kot sta zvočna izolativnost in varnost (protivlomnost). Vse te dobre lastnosti novih oken pa so lahko brez pomena v primeru, da so naša okna vgrajena slabo! Tako popolnoma izgubijo svoj pomen.

Trenutno ločimo med tremi vrstami montaže

  • Klasična
  • Ekomontaža
  • RAL montaža
Slika: Freepik.com

Klasična montaža

Še vedno velja za najpogostejši način vgradnje oken pri nas. Okvirje pritrdimo v zid z vijaki, spoje med oknom in zidovi pa zapolnimo s “purpeno”.

Ekomontaža

Je novejša in cenovno ugodna metoda. Za tesnenje med steno in oknom se uprabi trajno elastična (mehkocelična) pena na vodni osnovi. Material ima neneh no sposobnost raztezanja in krčenja, ter se tako prilagaja temperaturam in vremenskih spremembam. Vgradnja oken po Ekomontažni metodi je predvsem priporočljiva pri obnavljanju starejših hiš.

RAL montaža

Je še ena energijsko učinkovita montaža, ki zagotavlja zmanjševanje izgube toplotne energije. Je posebna tehnika montaže po nemškem standardu, lahko pa se izvede z različnimi rešitvami. Navodila predpisujejo zrakotesno in vodotesno zatesnitev okna na notranji strani, na sredi uporabo izolacijskega materiala, na zunanji strani pa paroprepustno in vodotesno zatesnitev, da lahko vlaga, ki pride v izolacijski material, tudi izpari.

Slika: Freepik.com

Na kaj biti pozoren?

Spoj med zidom in oknom MORA biti pravilno zatesnjen. Ne sme biti vidnih odprtih ali poškodb okenskega okvirja in okovja, saj se lahko le tako zagotovi toplotna in zvočna izolativnost. Pomembno je tudi, da je okensko krilo pravilno vstavljeno v okvir. Pri tem ne smeta biti mehansko poškodovana, ne sme biti zatikanj ali da je krilo povešeno. Odpiranje in zapiranje MORA biti gladko! Tudi kljuke morajo biti fiksno in trdno nameščene.

 

POMEMBNO! Slabo tesnjenje spoja okna in stene med drugim povzroči kondenziranje predela okoli oken in povzroča zidno plesen ter oslabi vse lastnosti dobrih oken. Slabo tesnjenje spoja okna in stene namreč povzroči kondenziranje predela okoli oken in med drugim povzroča tudi zidno plesen, ki je izjemno škodljiva za zdravje.